Lauri Lavanti

Kuva Winellska skolanista.
Kuva Winellska skolanista.

Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty, mutta

Gesterbyn koulukeskus on ollut nykyisen hankkeen muodossa erilaisissa selvitys- ja suunnitteluvaiheissa jo 6 vuotta. Vuonna 2017 palvelutuotannon jaostossa on todettu, että koulukeskuksen B, C, D ja E-rakennukset pitää purkaa ja A-rakennus todettiin purkukuntoiseksi vuonna 2018. Parakit ovat toimineet koulukeskuksen väistötiloina vuodesta 2017. Hintaa näille parakeille kertyy noin 0,5 miljoonaa euroa vuodessa, eli tähän mennessä niiden kustannus liikkuu jo miljoonissa, eikä uuden koulun rakentamista ole vielä edes hyväksytty kunnanhallituksessa. Kunnan arvio on, että uuden Gesterbyn koulukeskuksen sekä Porkkalan lukion ja Kyrkslätts gymnasiumin yhteisen kampuksen rakentaminen kestää 4-5 vuotta. Kunnanhallitus palautti 10.5.2021 jälleen hankesuunnitelman riittämättömien selvityksien perusteella takaisin suunnittelupöydälle.

Palautuksien perustelut eivät kuitenkaan vakuuta, eivätkä auta koulujen oppilaita tai henkilökuntaa, puhumattakaan kunnan houkuttelevuudesta asuinpaikkana. Jokainen vuosi, jona uusien rakennusten rakentamista ei ole aloitettu, maksaa kunnalle erittäin paljon. Myös väestön kasvuun varmasti vaikuttaa se, onko kunnassa lapsille turvalliset ja terveelliset koulut.

Kuva Gesterbyn koulun parakeista.
Gesterbyn koulukeskuksen parakkirakennuksia

Tilojen omistajana ja henkilökunnan työnantajana on kunnalla myös velvollisuus järjestää riittävät ja terveelliset tilat oppilaille ja henkilökunnalle. Mitenköhän asiaan suhtauduttaisiin, jos kyse olisikin yrityksestä, joka suunnittelee uusia toimistotiloja vuositolkulla?

Monet kunnanhallituksen jäsenet ovat kirjoitelleet Kirkkonummen Sanomiin siitä, että Gesterbyn koulukeskus pitää rakentaa tai että muitakin kouluja on jonossa, eikä niitä saa unohtaa. Kuitenkin edellinen koulukeskus-hankkeen palauttaminen valmisteluun oli kiinni yhdestä äänestä. Jos yksikin kunnanhallituksen jäsen lisää äänestäisi koulukeskuksen puolesta, saataisiin se eteenpäin. Mitä jos ryhdyttäisiin sanoista tekoihin ja hyväksyttäisiin uuden koulukeskuksen rakentaminen?

Pidetään Kirkkonummi lapsille ja lapsiperheille ystävällisenä kuntana ja huolehditaan koulujen terveydestä!

Julkaistu Kirkkonummen Sanomissa 20.5.2021.

Muita kirjoituksia