Lauri Lavanti

Kuva Keijukaispuiston alueen metsästä. Kuvassa pääasiassa koivuja.
Kuva Keijukaispuiston alueen metsästä. Kuvassa pääasiassa koivuja.

Lähiluontoa pitää vaalia

Kirkkonummen kaavoitusohjelmasta löytyy hankekortti nimeltään Keijukaispuisto. Alue sijaitsee Laajakallion koulun ja matonpesupaikan välillä. Hankekortissa alueen rakentamista perustellaan lausein "Puiston käyttö virkistykseen on vähäistä" ja "Alueen lähistöllä sijaitsevat hyvät ulko- ja virkistysmahdollisuudet". Pieni ja harmittoman näköinen kaavoitusalue on kuitenkin kokoaan tärkeämpi.

Laajakallion koulu ja päiväkoti retkeilevät metsässä lähes päivittäin. Metsään on myös tehty luontopolku ja ulkoluokkahuone. On hienoa, että päiväkodissa ja koulussa pystytään tutustuttamaan lapsia luontoon ja siellä kasvaviin kasveihin. Laajakallion päiväkoti on lisäksi erikoistunut ympäristökasvatukseen. Olen itsekin käynyt luontopolulla perheeni kanssa, ja lapsista se onkin erittäin mielenkiintoinen. Väitän siis, ettei puiston käyttö todellakaan ole vähäistä.

Laajakallion alueella yleisesti on kaadettu melkein kaikki metsäalueet, erityisesti kallion itäpuolelta, jossa Keijukaispuistokin sijaitsee. Vaikka Heikkilän alueen metsät ovatkin suhteellisen lähellä, sinne on kaavoitettu paljon asuinrakentamista lähivuosille, eikä sinnekään oletettavasti suurempia metsiä jää. Kuitenkaan, mikään muu metsä ei ole koululle ja päiväkodille yhtä saavutettavissa, eikä voi nykyistä korvata.

Kirkkonummi on pinta-alaltaan suuri paikkakunta. Vaikka asutusta kannattaa rakentaa hyvien yhteyksien, kuten juna-radan, varrelle, ei kaikkea metsää silti tarvitse kaataa. Kyselyissä kuntalaisille lähiluonto ja metsät nousevat toistuvasti yhdeksi suurimmista vetovoimistamme. Mitä jos huolehtisimme siitä, että lähiluontoa löytyy myös jatkossa?

Julkaistu Kirkkonummen Sanomissa 19.5.2022.

Muita kirjoituksia