

Perhesiteeseen perustuvasta maahanmuutosta
Tämä on kolmas osa sarjasta "Esseitä maahanmuutosta". Aiemmin sarjasta on ilmestynyt kirjoitukset maahanmuuttokeskustelusta ja maahanmuuton määrästä. Myöhemmin on ilmestynyt kirjoitukset työperäisestä maahanmuutosta, opiskelemaan tulleista, turvapaikan saaneista ja turvapaikanhakijoista.
Kun ihminen muuttaa Suomeen perhesiteen perusteella, hänen integraationsa yhteiskuntaan ei lähde nollasta. Tässä tapauksessa joko maahanmuuttajan puoliso, lapsi tai vanhempi asuu valmiiksi Suomessa.
Meidän pitää kuitenkin auttaa uutta tulijaa integroitumaan Suomeen.
Mikäli Suomessa valmiiksi asuvalla perheenjäsenellä on oleskelulupa Suomessa, pitää hänen tienata kuukausittain tarpeeksi, että hän kykenee elättämään myös puolisonsa, lapsensa tai vanhempansa. Tuon toimeentulon rajoista on ihan järkevää muuten käydä keskustelua. Mikäli Suomessa asuva perheenjäsen on kuitenkin Suomen kansalainen tai tietyt ehdot täyttävä turvapaikan saanut, tulorajoja ei sovelleta. Oli maahanmuuttajan perheenjäsen kansalainen tai ei, meidän pitää kuitenkin auttaa uutta tulijaa integroitumaan Suomeen.
Puolison tai vanhemman kohdalla integraation tukeminen voi tarkoittaa montaa eri asiaa. Se voi tarkoittaa omalla kielellä tarjolla olevaa tietoa hänen oikeuksistaan Suomessa. Se voi tarkoittaa suomen kielen kursseja tai työelämään auttamista. Avainasemassa voivatkin olla yhtä lailla Ylen uutiset tai Kelan sivut maahanmuuttajan omalla kielellä kuin työpaikka tai harrastus. Myös erilaisilla maahanmuuttoa tukevilla järjestöillä on kriittinen rooli kotouttamisessa. Erityisesti maahanmuuttajaperheiden äitien kohdalla kotoutumisessa onkin ollut haasteita, ja sen kaltaisiin haasteisiin onkin tärkeä kohdistaa resursseja. Pahimmassa tapauksessa maahanmuuttaja ei saakaan yhtään tietoa oikeuksistaan ja velvoitteistaan.
Alaikäisen lapsen kohdalla integrointi tarkoittaa ensisijaisesti varhaiskasvatukseen tai kouluun valmistavalle luokalle osallistumista. Myös harrastustoiminta auttaa integroitumaan. Kaikki nämä vaativat tosin sitä, että vanhemmat tietävät näiden mahdollisuuksien olemassaolosta, ja tietävät miten lapsensa niihin pääsevät.
Kukaan ei integroidu yhteiskuntaan, josta ei löydä läheisiä.
Tässä kaikessa tärkeintä on pitää mielessä yksi asia. Kukaan ei integroidu yhteiskuntaan, josta ei löydä läheisiä.
8.12. Lisätty tieto siitä, että tulorajoja ei sovelleta tietyt ehdot täyttävien turvapaikan saaneiden kohdalla
Muita kirjoituksia
Yhdessä olemme vahvempia
Kasvava vastakkainasettelu ja eriarvoistava politiikka ajavat turhaan pientä kansaamme osiin. Historiallisesti olemme pärjänneet näin hyvin, koska olemme tulleet yhteen vaikeina hetkinä. Lue lisää »
Turvapaikanhakijoista
Turvapaikan hakemiseen liittyy paljon väärinymmärryksiä. Usein kuultuja on puhe siitä, että tietynnäköiset ihmiset eivät tarvitsisi turvapaikkaa, tai että turvapaikanhakijat elävät herroiksi veronmaksajien rahoilla. Nämä eivät pidä paikkaansa. Lue lisää »
Turvapaikan saaneista
Turvapaikan saaminen ei ole mikän itsestäänselvyys, vaan Genven pakolaissopimuksessa määritelty prosessi. Usein myös unohdetaan itse ihmiset, jotka ovat useimmiten henkensä uhalla lähteneet tutusta ympäristöstään vieraaseen maahan. Lue lisää »
Ulkomailta opiskelemaan tulleista
Ulkomailta Suomeen opiskelemaan tulleisiin panostamme sekä integraation että koulutuksen kautta. Vastineeksi saamme osaavaa, nuorta työvoimaa, mutta silti meillä on suuria haasteita heidän työllistämisessään. Lue lisää »