Lauri Lavanti

Kuva Lauri Lavannista, taustalla näkyy metsää
Kuva Lauri Lavannista, taustalla näkyy metsää

VBO:n vaalit koskettavat meitä kaikkia

Nyt huhtikuussa käydään Varuboden-Oslan osuuskauppavaalit, joissa valitaan VBO:n edustajisto seuraavaksi neljäksi vuodeksi. Edustajisto pääsee vaikuttamaan sekä VBO:n että laajemmin SOK:n toimintaan ja edustaa kaikkia asiakasomistajia osuuskaupan suuntaan. 

Osuuskaupat ovat siitä erilaisia kauppoja, että osuuskuntina niiden tehtävä ei ole tuottaa osakkeenomistajille voittoa, kuten yritysten, vaan hankkia osuuskunnan jäsenille palveluita ja/tai tuotteita edullisesti. Varuboden-Oslan ja muiden SOK:n osuuskauppojen osalta se tarkoittaa ensisijaisesti elintarvikkeita. Varuboden-Osla voisi siis hyvin helpottaa asiakasomistajiensa tilannetta näinä tiukkoina aikoina, alentamalla entisestään elintarvikkeiden hintoja. 

Osuuskaupat vaikuttavat muillakin tavoilla paikallisesti. Ne ovat merkittäviä työnantajia, esimerkiksi VBO työllistää melkein 1000 henkilöä. VBO myös tukee paikallisia yrittäjiä, suosiessaan lähiruokaa. Osuuskauppa voi edistää terveellisiä ja kestäviä valintoja esimerkiksi hinnoittelulla. Lähikauppa voi tukea kylien elinvoimaisuutta kokoamalla useampia palveluita saman katon alle. Osuuskaupan edustajistossa on mahdollista vaikuttaa näihin ja moniin muihin asioihin! 

Vaikka osuuskaupan edustajisto käyttää merkittävää valtaa, oli edellisissä vaaleissa äänestysprosentti alle 20. Näissä vaaleissa jokaisella äänellä on siis merkitystä, muistathan käyttää sen!

Julkaistu Kirkkonummen Sanomissa 3.4.2024

Muita kirjoituksia