Lapsista säästäminen ei kannata
Petteri Orpon hallitus aikoo poistaa kunnilta velvoitteen tehdä kuntakohtaisen varhaiskasvatussuunnitelman ja päiväkotikohtaiset yhdenvertaisuussuunnitelmat. Sekä Opetushallitus että Varhaiskasvatuksen opettajien liitto ovat kritisoineet näitä toimia. Kuntakohtaisten varhaiskasvatussuunnitelmien poiston opetusministeri Anders Adlercreutz kertoi perustuvan Kansallisen koulutuksen arviointikeskuksen (Karvi) selvitykseen, mutta myös Karvi on kritisoinut kuntakohtaisten varhaiskasvatussuunnitelmien lakkauttamista. (HS 30.7.2024)
Hallituksen mukaan kuntakohtaisen varhaiskasvatussuunnitelman tekemisestä luopumalla kunnat säästäisivät 1,8 miljoonaa euroa vuodessa. Se tarkoittaa alle 6 000 euroa säästöä vuosittain per kunta. Vertailuna todettakoon, että yksinään Kirkkonummi käyttää vuosittain noin 28 miljoonaa euroa vuodessa varhaiskasvatukseen.
Mikäli kuntakohtaisista varhaiskasvatussuunnitelmista luovutaan, joutuu jokainen päiväkoti perustamaan oman toimintansa kansalliseen varhaiskasvatussuunnitelmaan. Tämä tarkoittaa lisää suunnittelutyötä päiväkotien henkilökunnalle. Kunnalliset varhaiskasvatussuunnitelmat toimivat myös työkaluna varhaiskasvatuksen laadun yhtenäistämiseen kunnan eri päiväkotien välillä, ja ne ovat myös tärkeä työkalu kunnassa sijaitsevien yksityisten päiväkotien, joita on noin 30% päiväkotipaikoista, laadun valvontaan.
Päiväkotikohtaisten yhdenvertaisuussuunnitelmien poistolla puolestaan hallitus arvioi säästettävän 44 000 euroa vuodessa koko maan osalta. Se tarkoittaa alle 200 euroa per kunta per vuosi.
Yhdenvertaisuussuunnitelman on kuitenkin tärkeää olla päiväkotikohtainen, sillä jokainen päiväkoti on erilainen niin lasten, vanhempien kuin työntekijöidenkin osalta. Pahimmillaan yhdenvertaisuustyön lopettaminen voisi johtaa siihen, ettei päiväkodissa osattaisi huomioida erilaisten lasten tarpeita, jonka sitten yhteiskunta maksaisi myöhemmässä vaiheessa kun lapset eivät pääse aloittamaan koulussa samalta viivalta.
Kirkkonummi voi onneksi olla näissä asioissa hallitusta viisaampi, ja tehdä nämä suunnitelmat jatkossakin. Muut kunnat, joiden kanssa kilpailemme lapsiperheistä, tulevat varmasti niin toimimaan. Käytännössä tällä toimella hallituksen säästö onkin vain siirto budjetista toiseen, valtiolta kunnalle, laskun maksaa sama veronmaksaja joka tapauksessa.
Julkaistu Kirkkonummen Sanomissa 28.8.2024
Muita kirjoituksia
Lähiluontoa pitää vaalia
Jokaista metsää ei tarvitse kaataa. Varsinkaan aktiivisessa käytössä oleva lähiluonto tulee säilyttää ja se on tärkeä osa kuntaamme. Lue lisää »
Päiväkodit kaipaavat opettajia
Päiväkodeissa on huutava pula varhaiskasvatuksen opettajista. Kirkkonummella olisi nyt mahdollisuus rakentaa uudenlaista työympäristöä ja tehdä siitä valttikortti uusien opettajien palkkaamiseen sekä nykyisten viihtymiseen! Lue lisää »
Varhaiskasvatuksen riittävyydestä ei saa tinkiä
Keskustan alueella on nyt jo pulaa päiväkotipaikoista. Uusien asemakaavojen myötä tarve tulee vain kasvamaan, eikä Jokirinne ole siihen vastaus. Kunnassa pitää huolehtia varhaiskasvatuspaikkojen riittävyydestä! Lue lisää »
Varhaiskasvatuksen kerhotoiminta - lapsen etu
Samalla, kun kunnanvaltuusto päätti lopettaa alle 2-vuotiaiden kotihoidontuen kuntalisän, lopetettiin myös Kirkkonummella toiminut varhaiskasvatuksen kerhotoiminta. Lue lisää »