Lauri Lavanti

Kuva Laajakallion koulusta
Kuva Laajakallion koulusta

Kunnan pitää suunnitella pitkäjänteisesti

Kirkkonummen palveluverkkoselvitys on puhuttanut julkaisemisensa jälkeen paljon. Sen jälkeen kun siitä uutisoitiin Kirkkonummen Sanomissa, on erityisesti mainintaan Laajakallion koulusta kiinnitetty huomiota. Nyt koulun säilyttämisen puolesta on tehty myös adressi, joka kerää nimiä hyvää vauhtia.

Itsessään selvityksen tekeminen on loistava asia. Kun kunnassa tehdään päätöksiä eri alueiden kaavoista tai kiinteistöjen hankkimisesta ja kunnostamisesta, päätökset vaikuttavat kunnan toimintaan vuosikymmeniä. Mikäli päätösten vaikutuksia ei arvioida, ei voida tietää vievätkö ne kuntaa haluttuun suuntaan. Kunta pystyy kuitenkin omilla toimillaan vaikuttamaan mitä enimmissä määrin sekä siihen, kuinka paljon ihmisiä alueella asuu sekä siihen millaisia, ja miten paljon, palveluita asukkaille on tarjolla.

Selvityksessä olevat toimenpide-ehdotukset perustuvat erilaisiin vaihtoehtoisiin tulevaisuuskuviin, skenaarioihin. Esimerkiksi Laajakallion koulun muuntaminen isommaksi päiväkodiksi perustuu hyvältä vaikuttaviin skenaarioihin, joissa Keskustan alueen lapsimäärät kasvavat seuraavan 20 vuoden aikana. Vaikuttaisikin siltä, että toimenpide-ehdotusten pohjana on se, että päiväkodeista loppuu kapasiteetti ja kouluissa sitä riittäisi ilman Laajakallion koulua. Toki lapsiperheet usein myös tarkastelevat asuinaluetta valitessaan alueen palveluita, kuten kouluja ja päiväkoteja, jolloin koulun lakkauttaminen saattaisi katkaista hyvän väestökasvun.

Nyt onkin oiva tilaisuus kunnan päättäjille näyttää, haluammeko rakentaa Kirkkonummea, jossa kaikki on isoa ja keskitettyä vai haluammeko enemmän Laajakallion ja Sundsbergin kaltaisia pienempiä kyliä. Itse olen aina mieltänyt kylämäisyyden vahvuudeksemme.

Julkaistu Kirkkonummen Sanomissa 24.9.2023

Muita kirjoituksia