Mitä jos terveyskeskusta ei olisikaan?
Mitä jos Jorvin ensiapu olisi koko läntisen Uudenmaan ainoa päivystys? Mitä jos Jorvissa pitäisi aina jonottaa monta tuntia? Entä jos siitä tulisi jälkikäteen lasku, jossa olisi pari nollaa enemmän kuin nykyään? Mitä jos hoitohenkilökunnalla olisi vieläkin huonompi olla ja muuta henkilöstöä, kuten siivoojia, ei olisikaan? Mitä jos hoitohenkilökunta ei ehdi paikalle, vaikka painaisit kutsunappia? Äärimmäisen epätodennäköistä, mutta kuitenkin mahdollista vuodesta 2023 alkaen, kun sosiaali- ja terveydenhuolto siirtyy hyvinvointialueiden järjestettäväksi.
Useimmille päivystys on ensimmäinen kosketus sairauden tai vamman hoitoon. Mitä aiemmin oikeaa hoitoa saa, sen paremmin se tehoaa. Parhaassa tapauksessa matalan kynnyksen hoitoon pääsyllä vältytään myös ikävämmiltä ja kalliimmilta toimenpiteiltä. Kun lapsella nousee kuume, on itse tapaturmassa tai tulee todella paha olo, on yleensä suuntana lähin terveyskeskus.
Eli mitä jos se lähin terveyskeskus olisikin siinä lähellä? Jos näkisit nettisivuilta paljonko nyt on ruuhkaa, eikä siellä koskaan tarvitsisi jonottaa pariakymmentä minuuttia pidempään? Ja jälkikäteen ei tulisi laskua lainkaan? Entä jos hoitohenkilökunnalla olisi hyvä olla, ja heidän ei tarvitsisi tehdä muita kuin hoitotöitä? Kuulostaako hyvältä? Eikä se ole mahdotonta.
Kun tammikuussa valitaan uudelle hyvinvointialueelle aluevaltuusto, lähtee koko sote-alan suuri rakenneuudistus tosissaan liikkeelle. Silloin meistä jokainen pääsee vaikuttamaan siihen, millaista tulevaisuuden hyvinvointi Länsi-Uudellamaalla on. Vaikka koko uudistus tuntuukin kovin byrokraattiselta ja omasta elämästä irralliselta, on kyseessä äärimmäisen tärkeät vaalit, sillä vaaleissa valitut aluevaltuutetut pääsevät suunnittelemaan koko sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen alueellamme juuri sellaiseksi kuin he haluavat.
Sinä päätät, tehdäänkö aluevaltuustossa leikkauksia vai investointeja.
Mitä jos terveyskeskuksemme olisivat Suomen parhaita?
Julkaistu Kirkkonummen Sanomissa 14.11.2021.
Muita kirjoituksia
Terveys kuuluu kaikille
Poistamalla sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksut, säästämme byrokratiassa. Lisäksi pääsemme hoitamaan ongelmia ennen kuin niistä tulee merkittäviä. Ja tärkeimpänä varmistamme, ettei kukaan jää ilman hoitoa taloudellisista syistä. Lue lisää »
Sote on hyvinvointiyhteiskunnan kulmakivi
Sosiaali- ja terveydenhuolto on kallista. Siitä ei pääse yli eikä ympäri. Mutta jos meillä ei ole hyvin toimivaa sosiaali- ja terveydenhuoltoa, voimmeko enää kutsua maatamme hyvinvointivaltioksi? Lue lisää »
Ehdolle aluevaaleihin
Sote-uudituksessa tärkeintä on huolehtia lähipalvelujen säilymisestä lähellä, terveydenhuollon pitäminen julkisena palveluna, hoitohenkilökunnan hyvinvoinnista ja riittävyydestä sekä ratkaista hoitajapula ja hoitovelka. Lue lisää »
Vastuu on meidän aikuisten
2000-luku, ja erityisesti 2020-luku, on ollut yhtä kriisien ja huonojen uutisten tulvaa. Samaan aikaan julkisessa keskustelussa liian usein puhutaan asioista negatiivisesti tai syytetään nuoria huonosta käytöksestä. Sen ei pitäisi olla näin. Lue lisää »